Ή έκλειψη της σούπερ Σελήνης


Έκλειψη Σελήνης

Έκλειψη Σελήνης

[ΕΔΩ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΨΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ!]

Απόψε η φωτεινή πανσέληνος θα βουτήξει ξαφνικά στο κόκκινο. Το αποψινό φεγγάρι είναι ιδιαίτερα λαμπρό καθώς πλησιάζει την πλή

ρως φωτισμένη φάση ενώ είναι και σε σημείο της ελλειπτική τροχιάς του που είναι και σχετικά κοντά στη Γη. Με κάποια μέτρα μεγέθους και φωτεινότητας, η αποψινή πανσέληνος έχει χαρακτηριστεί ως μια σούπερ-Σελήνη, αν και ίσως το “σούπερ” έχει υπερεκτιμηθεί – εν τέλει είναι μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό μεγαλύτερη και λαμπρότερη από τον μέσο όρο της πανσελήνου.

Ωστόσο, η Σελήνη μας θα εξασθενίσει απόψε σε ένα αμυδρό κόκκινο, γιατί θα υποστεί επίσης μια συνολική έκλειψη Σελήνης – ένα φαινόμενο στο οποίο η Σελήνη  τυλίγεται εντελώς στη σκιά της Γης. Το αχνό κόκκινο χρώμα προκύπτει καθώς το μπλε φως του ήλιου διαθλάται πιο έντονα από την ατμόσφαιρα της Γης.

Το αποψινό φεγγάρι ονομάζεται σε κάποιες χώρες η Πανσέληνος της Συγκομιδής, καθώς είναι η πανσέληνος που συμβαίνει πλησιέστερα προς την ισημερία του Σεπτεμβρίου που μόλις μας πέρασε, σηματοδοτώντας μια εποχή συγκομιδής των καλλιεργειών στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η Πανσέληνος του Τρύγου, η πιο σύντομα Τρυγοφέγγαρο!

Οι ολικές εκλείψεις της σούπερ-Σελήνης είναι σχετικά σπάνιες – η τελευταία ήταν το 1982, και η επόμενη θα είναι το 2033.  Η ολική έκλειψη απόψε θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα και είναι καλύτερα ορατή από την Ευρώπη πριν από την ανατολή του ηλίου.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *