Εποχιακές ραβδώσεις υποδεικνύουν πρόσφατο τρεχούμενο νερό στον Άρη


Ραβδώσεις υφάλμυρου νερού στον Άρη

Ραβδώσεις υφάλμυρου νερού στον Άρη

Τι δημιουργεί αυτές τις μεταβαλλόμενες ραβδώσεις στον Άρη; Με την επίσημη ονομασία “Επαναλαμβανόμενες Γραμμικές Κλίσεις” (RSL), αυτά τα σκοτεινά χαρακτηριστικά ξεκινούν στις πλαγιές των λόφων και κρατήρων, αλλά συνήθως δεν εκτείνονται μέχρι κάτω. Αυτό που είναι ακόμα πιο ασυνήθιστο είναι ότι αυτές οι γραμμές φαίνεται να αλλάζουν με την εποχή. Εμφανίζονται φρέσκες ​​και μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια θερμού καιρού και εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μετά από πολλή μελέτη, συμπεριλαμβανομένης και πρόσφατης χημικής ανάλυσης, η κορυφαία υπόθεση που προέκυψε είναι ότι οι ραβδώσεις είναι πιθανό να δημιουργούνται από την εμφάνιση υγρού αλμυρού νερού που εξατμίζεται καθώς ρέει. Η πηγή για αυτό το υφάλμυρο νερό, είναι ακόμα ασαφής. Η μία δυνατότητα είναι να είναι συμπύκνωση υγρασίας στην ατμόσφαιρα του Άρη και η άλλη ότι υπάρχουν υπόγειες δεξαμενές.

Ένα συναρπαστικό συμπέρασμα είναι ότι αν αυτές οι υφάλμυρες ροές δεν είναι πολύ αλμυρές, μπορεί να είναι σε θέση να στηρίξουν μικροβιακή ζωή στον Άρη, ακόμη και σήμερα. Η σημερινή εικόνα απεικονίζει ένα λόφο μέσα στον κρατήρα Horowitz που ερευνήθηκε από όργανα πάνω στο ρομποτικό διαστημόπλοιο Mars Reconnaissance Orbiter που μας στέλνει δεδομένα από τον Άρη ήδη από το 2006.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *