ΚΛ μέρα 2

old market cafe

Πρωινός (ε όχι και του χαράματος) καφές kosong (σκέτος) στο central market cafe. Ψηλά ταβάνια, ανεμιστήρες, πλακάκι στον τοίχο κι ασπρόμαυρες φωτογραφίες αποικιοκρατικής νοσταλγίας, μαρμάρινο τραπεζάκι, ξύλινη καρέκλα. Ατμόσφαιρα ευρωπαϊκή για τους ντόπιους πλέον – ε εντάξει, και τον τυχάρπαστο τουρίστα.

Lakes park και μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Είναι ένας άθλος να βρεθείς στο μεγάλο πάρκο, ένα κομμάτι τροπικού δάσους στην καρδιά σχεδόν της ΚΛ. Λεωφόροι, κόντρα λεωφόροι και ράμπες, τις ζέμπρες εδώ τις σκότωσαν πριν να βαφούν κι άμα πας και κόψεις τον αυτοκινητόδρομο 500 ρινγκιτ* να κουδουνάνε πρόστιμο.

Ιβίσκοι και ορχιδέες, εξωτικά πουλιά και φυτά ζουγκλώδη και στο βάθος γύρω γύρω η μπετονό-ζουγκλα.

Είναι Παρασκευή ώρα προσευχής, ακούγονται ψαλμουδιές απ τα μεγάφωνα, ο ουρανός γκρίζος και βαρύς- λίγο Μεγαλοπαρασκευή;

Η αρχιτεκτονική των τζαμιών εδώ είναι μοντέρνα κι ευφάνταστη, π.χ. πτυχωτή μαργαρίτα σαν οριγκάμι αντί για τους κρεμμυδωτούς θόλους.

Και μέσα στη ζούγκλα να κι ένας σύγχρονος ναός: ένα πλανητάριο σε στυλ τζαμιού, με κρεμμυδωτό θόλο και ηλιακό τηλεσκόπιο στη θέση του μιναρέ!

Το μουσειακό στολίδι του πάρκου – και της ΚΛ ολόκληρης- το μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Εισαγωγή στην Ισλαμική αρχιτεκτονική -μέσα από τα σημαντικότερα τζαμιά του ισλαμικού κόσμου. Παλάτια, κάστρα, ένα κι ένα όλα, κάπως εξωτικά – ε θα πρέπει να τα δούμε από κοντά! 😉

Κι εκεί που περιδιαβαίνουμε ήσυχα, βυθιζόμενοι στην μουσουλμανική προπαγάνδα και ψυχώμαστε βραδέως (καθοτι εδώ το air condition το τρέχουν πατριωτικά, πρέπει να πηγαίνουν κόντρες ποιος εσωτερικός χώρος θα πετύχει πρώτος το σημείο ψύξης ανθρώπινου σώματος), τσακ! σκάει μύτη ο πρωθυπουργός! Το μουσείο γιορτάζει σήμερα τα 20χρονα του. Θα χει διθύραμβους και μπουφέ.

Όταν τελειώνουν τα εθιμοτυπικά και πριν ανοίξουν οι πύλες του μπουφέ, ανοίγουν οι πύλες τ’ ουρανού και κατεβαίνουν καταρράκτες.

Οι επίσημοι περιδιαβαίνουν τα εκθέματα, αλλά ο πρωθυπουργός που καταδιώκεται από καμιά 50 παπαράτσι μας έχει καταπόδι! Δε μας αφήνει σε ησυχία! Μάλλον θέλει να εκμυστηρευτεί σ’ εμάς την τσατίλα του γι αυτόν τον χάφτα τον υπουργό του που τον τσίμπησαν να παίρνει μίζα! Μα κάτι πράματα!

Την κοπανάμε γρήγορα να πάμε στο little India πριν μας προλάβει ο εν λόγω, που ευσχήμως παρακάμπτει τον μπουφέ.

Βρίσκουμε καταφύγιο σε Νοτιο Ινδικό παν-νόστιμο χορτοφαγικό. Έξω ψιλόβροχο, μέσα Ινδοί (μαζί κι εμείς, δεν μας ξεχωρίζει κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός!)

* το μαλαισιανό νόμισμα (4 ρινγκιτ στο ευρώ)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *