namaste Malacca! (Νά ‘μαστε Μαλάκα!)

Απ’ τα στενά της Μαλάκκα πέρασαν πολλά καλά παιδιά: οι Πορτογάλοι που δεν τους χωρούσαν οι θάλασσες, οι Ολλανδοί που έψαχναν να επεκτείνουν τις αγαθοεργίες της Ανατολικής Εταιρίας Ινδιών (έλα, τα εύσημα για την πρώτη πολυεθνική της υφηλίου!), οι Βρετανοί που δεν έβλεπαν την ώρα να τ’ αρπάξουν απ’ τους Ολλανδούς και για 4 χρονάκια οι Ιάπωνες στις δικές του ηγεμονικές ορέξεις στον 2ο ΠΠ.

Ο έλεγχος της κάθε γαλέρας που περνούσε τα στενά ή άραζε περιμένοντας να γυρίσουν κατεύθυνση οι μουσώνες έφερνε καλούς φόρους. Απ’ τα 1500 κάπου και για 5.5 αιώνες άρμεγαν οι παραπάνω. Άφησαν χρώμα βέβαια, τό ‘πε και η Unesco, και πήρε την πόλη υπό την προστασία της.

Χάρηκαν κι οι ντόπιοι και δώστου χρώμα! Ένα παρδαλό κατσίκι! καρακιτσαριό! Οι τουρίστες συρρέουν και παρά το χύμα της κατάστασης έχει κάποια μουσεία και πολύ ανάμειξη ράτσας – χρωμάτων και πάλι. Το κιτσο- νεον-τρίκυκλο με εκκωφαντική μουσική είναι σύμβολο της πόλης και καμάρι!

Ά ρε Unesco, δίνεις έναν τίτλο και ρίχνεις μαύρη πέτρα! Στείλε καμιά αστυνομία αισθητικής! για τσεκάρισε τι γίνεται στον απόηχο των στέψεων κι απονομών!

Την πόλη ίδρυσε ένα φυγάς Σουμάτρος καθώς καθόταν κάτω από μια μαλακιά.

Η σκούφια του κρατούσε απ’ την Ινδία και η σκούφια της σκούφιας του ένα νήμα με τον Μ. Αλέξανδρο. Μην την ψάχνεις- εδώ δεν ξέρουν ακόμη πότε ιδρύθηκε η πόλη. Πάντως οι Ευρωπαίοι άφησαν το στίγμα τους.

Και λόγω των στενών όλο και περνούσαν Κινέζοι και λοιποί γείτονες. Έτσι οι σημερινοί Μαλακκανς έχουν όλους τους συνδυασμούς Μαλαισιανών, Κινέζων, Πορτογάλων κ.α.

Μεγάλη υπερηφάνεια στα πέριξ και για τον Κινέζο Zhen He που μέσα σε 3 δεκαετίες απ το 1410 και δώθε περίπλευσε ένα καλό κομμάτι του γνωστού κόσμου κι έφαγε τον Κολόμβο στη στροφή για Αμέρικας.

Σαν κάπως ύποπτη αυτή η σύμπτωση Ίβηρες και Κινέζοι, την ίδια εποχή, να χτίζουν τεράστιους στόλους και να βάζουν πλώρη γι άγνωστα νερά…

Λέμε τώρα… άλλες δουλειές δεν είχανε; Πάντως ο Κινέζος αυτοκράτορας στο τέλος του πε του Zhen, “Τέρμα τα γιουάν! Αυτό θα είναι το 7ο και το τελευταίο ταξίδι. Μετά τα κουβαδάκια σου και στεριά!”

Κι αυτό ίσως έμελε να περάσει στην ιστορία σαν το πρώτο …. Brexit. Στην Αμερική άραξε ο Κολόμβος κι έτσι δέθηκε ο κόμβος!

2 thoughts on “namaste Malacca! (Νά ‘μαστε Μαλάκα!)”

  1. Αυτό το γεγονός, δηλαδή την απαγόρευση των ταξιδιών του Zheng He το εξετάζει ο Jared Diamond στο βιβλίο του “Όπλα, μικρόβια και ατσάλι” https://bit.ly/2QIXJMN στους λόγους που δεν κυριάρχησαν οι Κινέζοι αντί των Ευρωπαίων παγκοσμίως.

    http://fubini.swarthmore.edu/~ENVS2/kyle/zhenghe3.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *