Περουλόγιο

Ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο των Ίνκα

Αύγουστος του 2015.

Επιχειρούμε ένα ταξίδι εξερεύνησης του πολιτισμού των Ίνκα στο σημερινό Περού. Το Περουλόγιο είναι μια καταγραφή του περιδιαβάσματος.

inka

Ακολουθήστε μας σε μιά διαδρομή είκοσι περίπου ημερών, καθώς προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε και να καταλάβουμε έναν από τους σημαντικούς πολιτισμούς του πλανήτη. Η περιπέτεια ξεκινά στις 4 Αυγούστου και άν όλα πάνε καλά θα έχουμε νέα με φωτογραφίες και εμπειρίες κάθε μιά – δυό μέρες.

Η ομάδα εξερεύνησης είναι η Φ(χ). Ατρόμητη (μπρρρρ!!!), περίεργη, ακούραστη (έ, συνήθως….) και έτοιμη να γευτεί το μυστηριώδες σύμπαν και να το μοιραστεί με όποιον κοπιάσει…

Η τελική διαδρομή

Καλύψαμε κομμάτια του Νότιου Περού που έχει μεγάλη συγκέντρωση από ενδιαφέρουσες περιοχές και διευκολύνει κάπως το ταξίδι (το Περού είναι τεράστιο σε έκταση).

TripMap

Η περιπέτεια αρχίζει σε μηδέν υψόμετρο και δίπλα στον Ειρηνικό (Λίμα) και συνεχίζει με διανυκτερεύσεις σε Παράκας, Ίκα, Αρεκίπα, Κοπανακόμπε, Πούνο, Κούσκο, Μάτσου Πίκτσου και Ολιανταυτάμπο. Όλο το ταξίδι γίνεται με λεωφορεία της γραμμής. Η επιστροφή είναι με εσωτερική πτήση από Κούσκο για Λίμα.

Οι σταθμοί (διανυκτερεύσεις)

Πρακτικές οδηγίες

  • Υγεία: Σοβαρά εμβόλια (κίτρινος πυρετός κλπ.) χρειάζονται γιά τις περιοχές του Αμαζονίου. Στήν παραλιακή λωρίδα και στο Αλτιπλάνο μόνο τα βασικά
  • Ασφάλεια: Γενικά ασφαλής χώρα, νορμάλ προφυλάξεις για μικροκλοπές
  • Λεφτά: Σόλες παντού, δολάρια στα τουριστικά μέρη. Υπάρχουν ΑΤΜ παντού, κάποιες δεν δέχονται Ευρωπαικές κάρτες. Η BCP και η BBVA είναι σίγουρες. Όταν η τιμή (π.χ. ξενοδοχείου) δίνεται σε δολάρια, καλύτερα η πληρωμή σε δολάρια (όχι δυό φορές μετατροπή). Σε πιστωτικές κάρτες υπάρχει μεγάλη προτίμηση σε VISA.
  • Wifi: Εύκολο. Σε ξενοδοχεία (εκτός τα πολύ φθηνά) και σε εστιατόρια πάντα ελεύθερο (με κωδικό για τούς πελάτες). Καμιά φορά ελεύθερο σε δημόσιους χώρους.
  • Μεταφορές: Ενοικίαση αυτοκινήτου ακριβή (μετρημένα χιλιόμετρα), δρόμοι χάλια, οδηγική συμπεριφορά απαράδεκτη. Τραίνα μόνον σε κάποιες τουριστικές διαδρομές και ακριβά. Κύριο μέσο: λεωφορεία. Από λουξ “πούλμαν” για μεγάλες διαδρομές (Cruz del Sur είναι σχεδόν μονοπώλιο στο τουριστικό κύκλωμα) μέχρι τα collectivos για διαδρομές κοντά στην πόλη. Ταξί, ρίτσος παντού, πρέπει να συμφωνήσεις τιμή πριν μπεις.
  • Γλώσσα: Λίγα βασικά ισπανικά βοηθούν ιδιαίτερα. Τα αγγλικά μόνο στα πολύ τουριστικά μέρη
  • Διαμονή: Γενικά άφθονη και σχετικά φθηνή. Το booking.com έχει μεγάλη διείσδυση. Μπορείς να κλείνεις όσο προχωράς (μία μέρα πρίν – καλύτερα όμως δύο μέρες πρίν)
  • Φαγητό: Εύκολο, σχετικά φθηνό. Νερό από μπουκάλι μόνο, φρούτα που ξεφλουδίζουν, από το δρόμο μόνον ψημένα. Μικρά και μεγάλα supermarket παντού (για προμήθειες). Εστιατόρια άφθονα.
  • Πλάνο: Ελεύθερα και ωραία. Το μόνο κρίσιμο σημείο είναι η πρόσβαση στο Ματσου Πικτσου / μονοπάτι Ινκα. Χρειάζεται μήνες πριν για εισιτήρια. Επίσης η διαμονή στις Aguas Calientes είναι αναγκαστική για πρωινή άνοδο στο Μάτσου Πίτσου. Το τραίνο από και προς μπορεί να γεμίσει αν μείνει για την τελευταία στιγμή.
  • Ψώνια: Τα περισσότερα σουβενίρ (πήλινα, χαλιά, πλεκτά κλπ) είναι μαζικής παραγωγής και τα βρίσκεις παντού. Οι τιμές παίζουν τουλάχιστον 100%. Το παζάρεμα είναι αναγκαίο.