Το πέρασμα στο Sao Antao

Δρομολόγιο στις 7 για Porto Novo, San Antao

IMG_0066

Ξεκίνημα το χάραμα για το λιμάνι. Δρομολόγιο στις 7 για Porto Novo, San Antao.
Πριν να σηκώσουμε άγκυρα, μας μοιράζουν σακουλίτσες, εν αναμονής του πάρτι ξερνατού. Παρόλο που το πέρασμα είναι σύντομο, τα στενά είναι ταραγμένα – μόνιμα: η περιοχή που έρχονται σε πλάγια σύγκρουση οι άνεμοι οι πάνω με τους κάτω. Σ όλη τη διαδρομή -εν μέσω χορού ξερνατών, θρηνεί μια γριούλα. Κλαίει σαν μωρό στην αρχή, και μετά πέφτει σε θρήνο κι οδυρμό και λίγο πριν φτάσουμε το χει γυρίσει σε μοιρολόγια. Η νεαρή που την συνοδεύει δεν βγάζει κουβέντα, μόνον την αγκαλιάζει. Στην προβλήτα τις υποδέχεται ένα τσούρμο συγγενείς, με αλαλαγμούς και αγκαλιές. Κι η νεαρή αφήνεται στα χέρια τους.

Aluger για Punta do sol

IMG_0080

Έχουμε βγει στο Porto Novo που αφήνουμε αμέσως. Το aluger θα μας πάει για 450 εσκούδος (4.5euro) το άτομο, στο Punta do sol, στο βόρειο άκρο του νησιού. Το aluger είναι το βανάκι μαζικής μεταφοράς για όλες τις μακρινές διαδρομές – το collectivo της Λατινικής Αμερικής κι όλου του τρίτου κόσμου. Πρακτικό, τακτικό, φθηνό, κάνει τον περίγυρο προσιτό, την γεωγραφία επίπεδη για τον καθένα. Ανοιχτοί ορίζοντες και ανεξαρτησία κίνησης για όλους όσους δεν έχουν τα μέσα -εδώ τους πάντες.

IMG_0083

Παραμένει απορίας άξιο γιατί δεν υπάρχει στην Ελλάδα: Το λεωφορειάκι των 10-12 ατόμων, με το φτηνό κόμιστρο που περνάει απ την πόρτα σου και σ’ αφήνει στον ακριβή προορισμό σου, που ξεκινάει μόλις γεμίσει. Που θα κανε όλη την πόλη και τα περί της πόλης χωριά προσβάσιμα τόσο στην γριούλα με το μπαστούνι, όσο τους εφήβους στις βόλτες τους, την μη εποχούμενη μαμά, τον συνταξιούχο που άφησε τα ασφάλιστρα του κάρου απλήρωτα, τον νέο άνεργο που πλέον ούτε να ονειρεύεται ΙΧ? Απορίας άξιο…

Trilhas de montagnas

Η pension μας ειναι η Trilhas de montagnas, ένα καινούργιο κτήριο με μπορντούρες κίτρινο-καναρινι, στην είσοδο του χωριού. Μας υποδέχεται άλλη Μαργαρίτα, που καθαρίζει τα δωμάτια, φιλικότατη.

One thought on “Το πέρασμα στο Sao Antao”

  1. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα γιατί εδώ κάνουν κουμάντο οι ταξιτζήδες και το ΚΤΕΛ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *